În prezent, tocurile sunt arma secretă a femeilor. Simbol al feminității și senzualității, acest tip de încălțăminte este dedicat exclusiv sexului frumos. Ce nu multă lume știe este că istoria a asociat tocurile inițial bărbaților. Dacă în prezent imaginea unui bărbat încălțat într-o pereche de pantofi cu toc ni se pare nepotrivită, nefirească sau ciudată, în trecut sexul masculin era singurul care se bucura de un asemenea privilegiu. Sursă: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/de-ce-purtau-barbatii-pantofi-cu-toc

Tocurile și echitația

Cum au început să poarte bărbații tocuri aflăm de la Elizabeth Semmelhack, Muzeul Pantofilor Bata din Toronto: “Pantofii cu toc au fost purtați timp de secole în Orientul Apropiat ca o formă de încălțăminte pentru echitație”.

Timp de multe secole, pantofii cu toc de câțiva centimetri au fost purtați exclusiv în scop practic de către persani - pentru a-și putea susține mai bine poziția în timp ce călăreau, în special când trebuiau să țintească și să tragă cu arcul și săgeata.

De la unealtă practică, la statut social

Aristocrații europeni au observat acest tip de pantof în picioarele celor din Orientul Apropiat și l-au dus la un alt nivel. De la practibilitatea, la ego și simbol al puterii. Pe străzile denivelate ale Europei secolului XVII, acești pantofi nu aveau niciun fel de utilitate ca în cazul echitației. Aceasta era și intenția, spune Semmelhack: “Una dintre cele mai eficiente căi de a sublinia statutul social este prin apelul la impracticabilitate”. Pantofii cu toc, câștigați în sfârșit de femei

ATUNCI: pantofii cu toc, purtați de femei, pentru a fi mai masculine versus ACUM: pantofii cu toc, purtați de femei, pentru a fi mai senzuale.

Deși europenii au fost atrași de pantofii cu toc pentru că dădeau un aer mai viril, o deprindere de a adopta elemente din îmbrăcămintea masculină în moda feminină a determinat ca, rapid, pantofii cu toc să fie purtați atât de femei, cât și de copii. ”În anii 1630, existau femei care își tundeau părul sau care își completau costumațiile cu epoleți”, spune Semmelhack. ”Fumau pipă, purtau pălării cu note foarte masculine. Și de aceea femeile au adoptat tocul – făcea parte din efortul lor de a-și masculiniza costumația.”

Astfel, din dorința de a se apropia cât mai mult tendințelor impuse de sexul tare, femeile au câștigat lupta și și-au atribuit pantofii cu toc. Aceste informații legate de istoria pantofilor cu toc și migrarea lor de la dulapul masculin către cel feminin au fost preluate din articolul publicat de site-ul Historia.

Până data viitoare, trebuie să le mulțumim bărbaților că ne-au împrumutat accesoriile care astăzi ne sunt indispensabile! Cum ar fi fost garderoba noastră fără pantofii cu toc care ne flatează silueta, ne dau mai multă încredere în noi și ne transformă mersul într-unul plin de grație?