Cu toc sau fără, eleganți, casual sau sport, colorați sau nu, cu șireturi sau fără, pantofii pot fi extrem de versatili și ne pot înveseli, cât ai clipi, garderoba și ținutele de zi cu zi. În jurul numeroaselor perechi de încălțăminte pe care le deținem se învârt multe curiozități care mai de care mai neașteptate, interesante și surprinzătoare. Noi ne-am gândit să le adunăm pe cele mai fascinante în acest articol și să vă povestim câte un pic despre ele. Așadar, să începem!


1. Pantofii purtați de către actorii din Grecia Antică aveau rolul de a le evidenția statutul


În teatru, vestimentația a fost întotdeauna extrem de importantă și de sugestivă pentru rolurile jucate de către actori. În Grecia Antică, însă, și încălțămintea juca un rol esențial: acela de a evidenția statutul unui actor. Prin urmare, actorii tragici purtau pantofi cu talpă înaltă (cunoscuți și sub numele de „buskins”) pentru a-și arăta superioritatea față de actorii care figurau în comedii și care erau încălțați doar cu niște simple șosete.


2. Prima modalitate de a determina măsura pantofilor a fost cu ajutorul bobului de orz


Înainte de a dispune de toate opțiunile de măsurare și aflare a mărimii pe care o au la pantofi, oamenii au fost foarte inventivi și s-au folosit de tot felul de modalități cât mai creative de măsurare. Pentru o vreme, în Anglia, bobul de orz a fost folosit pentru a afla măsura pantofilor. În anul 1324, regele Edward a dat chiar un decret prin care anunța că trei bobi de orz puși cap la cap sunt echivalentul unui inch.


3. Tocurile au fost purtate inițial de către bărbați


Nimic nu este mai feminin decât o pereche bine aleasă de pantofi cu toc, care vin ca o mănușă în ținuta pe care am ales-o. Ladies, dacă vă vine să credeți, tocurile au fost inițial menite să fie purtate de către bărbați. În secolul al XVII-lea, un grup de diplomați persani au străbătut călare Europa și au reprezentat o sursă de inspirație în materie de stil pentru toți cei care le-au observat pantofii cu toc. Având inițial un rol practic (acela de a menține piciorul fix în scara de șa), tocurile s-au transformat ușor-ușor în adaosuri estetice, care au ajutat regii să pară mai înalți și să-și pună în evidență statutul social.


4. Prima pereche de cizme pentru femei a fost creată pentru regina Victoria


În secolul al XIX-lea, cizmele erau destul de populare în rândul bărbaților, urmând să fie adoptate și integrate și în garderoba femeilor. Cea care a contribuit la acest fapt este regina Victoria. În 1837, reginei i-a fost prezentată o pereche de cizme joase, cu elastic pe părțile laterale, pantofi pe care regina i-a apreciat și care au devenit în scurt timp foarte populari în Marea Britanie.


5. V-ați întrebat vreodată de unde vine expresia „două picioare stângi”?


Una dintre explicații ar fi că acela care a inventat această expresie a avut o zi foarte creativă. Originea acestei expresii, însă, are de a face cu faptul că, pentru o foarte lungă perioadă de timp, ambii pantofi dintr-o pereche erau identici. Nu exista pantoful stâng sau pantoful drept. Sună de-a dreptul inconfortabil, nu-i așa? Abia în anul 1818, pantoful drept și-a făcut apariția în Philadelphia și a rămas în viețile noastre până în prezent, asigurându-ne confortul de care avem nevoie atunci când mergem.


6. Pantofii cu platforme au fost inventați de Salvatore Ferragamo


Platformele (cunoscute și drept „wedge shoes”) au fost inventate dintr-o pură necesitate. Întrucât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial fierul era folosit cu precădere pentru armament și nu mai existau resurse care să fie alocate confecționării de tocuri, Salvatore Ferragamo a experimentat fel de fel de metode și combinații de materiale pentru a crea pantofi cu talpă înaltă. Așa au luat naștere platformele.


7. Audrey Hepburn a reușit să adapteze mocasinii stilului feminin


Elegantă prin simpla prezență, indiferent de haine sau pantofi, Audrey Hepburn era posesoarea unui stil fără pereche. Actrița a reușit să demonstreze că mocasinii sunt potriviți în aceeași măsură atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În 1957, Audrey a apărut în filmul „Funny Face” încălțată cu o pereche de mocasini, reușind să facă o lume întreagă să se îndrăgostească de acest stil de pantofi.


8. Perechea de încălțăminte cu care Neil Armstrong a pășit pe Lună plutește și astăzi prin spațiu


Asta dacă nu s-a dezintegrat până acum. Celebrul astronaut Neil Armstrong a fost primul om care a pășit pe Lună, la 20 iulie 1969. Înainte de a se întoarce pe Pământ, acesta a aruncat pantofii în spațiu, fiindu-i teamă de o posibilă contaminare cu substanțe necunoscute cu care ar fi putut intra în contact.


9. Pantofii sport au dobândit denumirea de „sneakers” datorită tălpilor silențioase din cauciuc


Pantofii sport sunt din ce în ce mai iubiți și apreciați, fiind ușor de purtat în cele mai trăznite combinații vestimentare. Originea denumirii lor din limba engleză va reuși cu siguranță să vă aducă un zâmbet pe buze. Pantofii sport au căpătat numele de „sneakers” datorită lui Henry Nelson McKinney, care a plecat de la premisa că, datorită tălpii confecționate din cauciuc, acești pantofi sunt silențioși și numai buni pentru a te furișa (v. to sneak = a te furișa). Un nume foarte inspirat și creativ, care încă dăinuie!


10. Ați auzit vreodată de Muzeul Pantofilor din Toronto, Ontario?


Muzeul Bata este singurul muzeu din lume dedicat în exclusivitate pantofilor. Îl găsiți în Toronto, Canada, unde vă așteaptă cu peste o mie de perechi de încălțăminte expuse care înglobează aproximativ 4,500 de ani de istorie. Misiunea acestui muzeu: accentuarea rolului pe care încălțămintea l-a jucat în conturarea omenirii din punctul de vedere al vieții sociale și culturale.