Deși iarna încă mai dă târcoale, parcă ghetele, bocancii și cizmele nu prea își mai găsesc locul în alegerile tale, mai ales de când noua colecție de încălțăminte te îmbie spre modele mai primăvăratice.


Așa că-ți faci curaj și ascunzi pentru păstrare toată încălțămintea de iarnă. Da, știm, nu e un proces foarte plăcut, ai tendința să le iei și să le arunci direct într-un sac atunci când le vezi pline de noroiul iernii, dar cu răbdare și pas cu pas, poți aranja rapid și eficient toată încălțămintea.


Așadar, hai să vedem cum depozitezi fără prea multe bătăi de cap toate perechile de încălțăminte:


1. Curățarea – este de prisos să mai spunem că pentru a le menține cât mai mult timp într-o stare bună, indiferent de materialul din care sunt confecționate, încălțările trebuie curățate permanent. De aceea, înainte de a le pune în debara sau dulap, este necesar să fie curățate cu o cârpă moale sau lavetă, înmuiată bine în apă cu detergent. Nu recomandăm spălarea în mașina de spălat a ghetelor, bocancilor sau cizmelor, indiferent de gradul de murdărie. Există șanse foarte mari ca acestea să se deterioreze.


2. Uscarea – după ce au fost spălate corespunzător, trebuie lăsate la uscat. De preferință, la temperatura camerei, nu pe calorifer sau lângă o altă sursă de căldură. Contactul direct cu o sursă puternică de căldură afectează materialul. După ce te asiguri că s-au uscat bine, urmează pasul 3.


3. Hidratarea și protecția împotriva prafului – crema de pantofi nu are doar rol estetic, ci și de protecție și îngrijire. Crema sau produsele speciale pentru încălțăminte hidratează pielea și o mențin ca nouă pentru mai multe sezoane.


4. Împachetarea – indiferent că ai mult spațiu la dispoziție sau, dimpotrivă, ești limitat, împachetarea este un proces important. Prin specificul său, încălțămintea de iarnă este destul de masivă, ocupă mult spațiu atât pe lățime, cât și pe înălțime (ex. Cizmele). De aceea, recomandarea noastră este să păstrezi mereu cutiile originale în care au venit. Împachetarea în cutii are mai multe avantaje: economie de spațiu, ușurință în a găsi perechea de care ai nevoie atunci când ai nevoie (versus aruncarea tuturor întru-un sac), păstrarea formei încălțămintei fără îndoituri sau zgârieturi (din nou, versus aruncarea într-un sac alături de alte perechi care au fie tocuri, catarame, aplicații diverse cu potențial de zgârieturi).


5. Depozitarea – ultimul pas, dar nu mai puțin important este depozitarea într-un loc uscat, ferit de umezeală și praf. O debara sau un dulap sunt locurile perfecte pentru a depozita încălțămintea de iarnă.


Până data viitoare, după ce termini de aranjat, te așteptăm să vezi modelele vedetă ale noii colecții de primăvară!